joi, 29 ianuarie 2015

Cat costa oxigenul?

Astazi o sa pun in problema ceea ce ma doare cel mai mult, ideea de baza pentru care am deschis acest blog. Oxigenul.
Tot inceputul are si un sfarsit si orice invat are si un dezvat, si tot asa am putea continua cu vorbe din popor.
Concret, vreau sa ma intorc in tara, in Romania, tara unde m-am nascut si unde am crescut, invatat si muncit, pana sa ma imbolnavesc si sa decida doctorii sa ma trimita acasa ca sa mor. Nu e usor, dimpotriva am strans inevitabil multe frustrari, multe temeri, dar nu pot sa ma ascund la nesfarsit, cel mai matur este sa infrunt realitatea, adevarul. Fuga nu este decat o solutie de moment. Poti fugi dar nu te poti ascunde. In fond viata e facuta sa o traiesti nu sa fugi de ea.
De saptamana aceasta am inceput cautarile pentru a vedea daca in Romania se poate trai in cazul in care esti dependent de oxigen.
Stiu inca din propria experienta din 2013 ca in Romania ti se da acasa un concentrator de oxigen, aceea nu e o solutie..mai degraba din punctul meu de vedere e un fel de 'a se spala pe maini'.
Aici in Italia folosesc oxigen lichid, cert este ca sunt mutumita de el, are destul de multe avantaje, mai multe decat dezavantaje, dar vorbim de un serviciu GRATUIT, transport la domiciliu a tuburilor de oxigen de cate ori este nevoie, consumabile (sticla pentru umidificare si cabluri-canule nazale), inclusiv un tub mic ce vine reincarcat usor de la cel mare cu oxigen lichid si cu care poti iesi din casa (in cazul meu la un debit de3-4l pentru 3 ore). Un alt mare avantaj est ca aceste tuburi sunt silentioase, se aude doar apa 'bolborosind', ceea ce e in regula.
Acum vorbim despre concentratoarele de oxigen, din pnctul meu de vedere dupa ce am utilizat un astfel de aparat pentru o luna de zile. In primul rand face un zgomot mare...cam cat de mare...cat sa nu reusesti sa te intelegi cu cei din jur daca vorbesti destul de tare si oamenii aud bine. Va dati seama ca utilizarea unui astfel de aparat 24/24 te deranjeaza sonor(si oboseste) nu doar pe tine ci si pe ceilalti din familie si de ce nu dintre vecini. Al doilea mare dezavantaj este ca depinzi de electricitate, va dati seama pentru mine care locuiesc la tara si socurile de curent sunt dese, sa nu ma vorbim de intreruperi de energie electrica, pentru o perioada destul de mare, deci practic nu ai energie electrica mori, caci alternative de genul generator de electricitate e cam greu, pentru mine sa il pornesc (iti trebuie putere), sa nu mai vorbim ca si acel aparat costa destul de mult si la randul sau face un zgomot mare, suficient cat sa trezesti un cartier intreg daca esti nevoit sa il pornesti noaptea. Apoi de plecat spre spital, in minim 30 minute cat ar trebui sa dureze drumul de acasa pana la spital iar mori, deci din punctul meu de vedere acel aparat nu este o solutie, cel putin nu pentru mine.
Am 'discutat' cu o societate din Romania care lucreaza cu oxigen lichid dar ei au spus clar cei de la casa de asigurari de sanatate nu deconteaza acel oxigen ci doar concentratorul de oxigen, asta nu e discriminare?
Ideea este ca pentru un muritor de rand, care inca are 30 ani si isi doreste mult sa traiasca nu prea ai sansa la viata in Romania in 2014. Trist, mult prea trist, si totusi nu ma dau batuta, cautarile continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu